Ortodontik Tedavi

Ortodonti Nedir?

Diş hekimliğinin bir uzmanlık dalı olan ortodonti, diş, çene ve yüz düzensizlikleri ile ilgilenir. Bu düzensizliklerin teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış diş hekimine ortodontist denir. Ortodontist olmak için önce beş sene süren diş hekimliği fakültesini bitirmek sonra da dört yıl veya daha uzun süren bir uzmanlık/doktora programını tamamlamak gerekir.  Bu eğitim sırasında ortodontist, diş, çene ve yüz hareketlerini yönlendirip kontrol etmek için gerekli bilgiler öğrenir ve bu alanda çeşitli bilimsel çalışmalarda bulunur. Sadece uzmanlık/doktora eğitimini başarı ile tamamlamış olan diş hekimleri, ortodontist unvanını kullanabilirler.

Halk arasında ‘tel tedavisi’ olarak da bilinen ortodonti, Latince’de düz anlamına gelen ‘ortos’ ve diş anlamına gelen ‘dontos’ kelimelerinden köken alır.

Gelişen teknoloji ve insanların ortodontik tedavilerden beklentilerine daha konforlu ve estetik cevap vermek adına kullanıma sunulan şeffaf plaklarla ortodontik tedaviler (invisalign) son yıllarda telle yapılan ortodontik tedavilere iyi bir alternatif olarak yer almaktadır.

 

Çocuklarda Ortodonti

Çocuklarda 6-7 yaşlar süt dişlerin dökülüp kalıcı dişlerin sürmeye başladığı dönemdir. Bu yaşta yapılacak ortodontik muayene ile hem dişlerde oluşabilecek kapanış sorunları, hem de çenelerin iskeletsel bozuklukları teşhis edilebilir. Ortodontik sorunlar, bademcik, geniz eti, ağız solunumu ya da atipik (bebeklik) yutkunması sonucunda da ortaya çıkabilir. Çocuk ortodontisindeki temel amaç, ortodontik soruna yol açan etkeni ortadan kaldırmaktır. Bazen çok kolaylıkla uygulanan basit önlemler sayesinde, hiç tel ya da damaklık takmadan da ortodontik bozukluklar durdurulabilir. Çocuklarda uygun önlemler alınıp neden ortadan kaldırılırsa, ortodontik ve ortopedik sorunlar belli seviyede düzelme gösterebilirler

Bu nedenle ilk ortodontik muayenelerin bu süre zarfında yapılması gerekir. Muayeneler genellikle “koruyucu ve önleyici tedavi” amacını taşır. Yani çocukta oluşabilecek bozuklukların ve çürümeye meyilli olan dişlerin tespiti yapılmaktadır. Çünkü erken teşhis edilen vakalar elbette daha kısa ve etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Yapılan muayenenin ardından eğer gerekli görülürse ortodontik tedaviye başlanabilir. Çocuğun ağzında süt dişler dökülmeden de ortodontik tedavi yapılabilir. 6 ayda bir yapılan kontrollerle çocuğunuzun dişlerinde ve çene yapısında herhangi bir bozukluğun olup olmadığı belirlenebilir.

Erişkinlerde Ortodonti

Çocukluk döneminde teşhis edilemeyen geç kalınmış vakalarda veya 20’lik dişlerin çıkmasıyla dişlerde çapraşıklık adını verdiğimiz bozukluklar meydana gelebilir. Bu tarz problemler yeme bozukluğundan, çiğneme zorluğuna kadar birçok soruna yol açabilir. Bu durumlarda gerek estetik olmayan görünümü düzeltmek gerekse fonksiyon ve fonasyon açısından daha kabul edilebilir bir çene kapanışı elde etmek amacıyla birtakım ortodontik müdahaleler yapılması gerekir.

Bunlara ek olarak bozukluğun sadece dişlerle sınırlı kalmayıp çenelerin kafa tabanına göre yahut birbirleri arasında iskeletsel anlamda da uyumsuzlukları görülebilmektedir. Çocukluk ya da ergenlik döneminde müdahale edilmeyen böyle durumlarda maalesef ki ortodonti tek başına yeterli olamayacağından çeşitli cerrahi müdahalelere de gerek duyulabilir.

Ortognatik Cerrahi

Ortodontik tedavi sırasında dişler içinde bulundukları çenelerin kemiği içinde hareket ettirilirler. Dişleri kemik dışına ittirmek ise dişeti problemlerine ve diş sağlığının kötü etkilenmesine sebep olmaktadır. Büyüme gelişim çağındaki bireylerde çene ortopedisi ile dişleri ve kemik yapıları belli sınırlar içinde doğru konumlarına almak mümkün iken, erişkin hastalarda dişlerin alt yapısını oluşturan kemik yapıdan kaynaklanan sorunların tedavisi yalnızca ortodontik tedavi ile yapılamamaktadır. Yani, yetişkin bir bireyde üst ve alt çene kemiklerinin birbirlerine veya kafatasının diğer yapılarına göre uyum, büyüklük ve simetri problemleri varsa, bu problemleri sadece ortodontik diş hareketleri ile çözmek mümkün değildir. Bu tip sorunların tedavisi, hatalı konumda olan kemiklere cerrahi müdahale ile yapılır. Ortodonti ve çene cerrahisinin beraber uygulandığı bu tip tedavilere ortognatik cerrahi tedavisi adı verilir.

Ortognatik cerrahi tedavisindeki prensip, önce ortodontik tedavi ile (tel takarak), dişlerin çeneye uygun biçimde sığdırılması ardından yapılacak ameliyatla çenelerin kafatasına ve birbirlerine göre uygun konuma getirilmeleridir. Bu amaçla önce ayrıntılı bir teşhis ve tedavi planlaması yapılır. Bu planlamayı ortodonti uzmanı gerektiğinde ameliyatı yapacak olan cerraha danışarak yapar. Böylece yapılacak olan ortodontik tedavinin ana hatları ortaya çıkar. Yaklaşık olarak 12-18 ay kadar süren tel tedavisinden sonra ameliyat yapılır. Ameliyat sonrası minimum 6 ay daha tel tedavisi gören hastalarda ideal bir çene kapanışı estetik bir gülümseme elde edildikten sonra tel tedavisi sonlandırılarak pekiştirme tedavisine geçilir.

Invisalign (Şeffaf Plakalrla Telsiz Ortodontik Tedavi)

Gelişen teknoloji ve insanların ortodontik tedavilerden beklentilerine daha konforlu ve estetik cevap vermek adına kullanıma sunulan şeffaf plaklarla ortodontik tedaviler (invisalign) son yıllarda telle yapılan ortodontik tedavilere iyi bir alternatif olarak ortodontistlerin tedavi planlamalarında yer almaktadır.

İletişim Formu

Hemen İletişime Geçin





× WhatsApp